Kontakt
Skrivet av Pepe 2020-01-17

Design av företagsprofil för logistikjätten Logent

För ca 10 år sedan fick jag i uppdrag att ta fram en design av företagsprofil för logistikjätten Logent, till följd av sammanslagningen av Logistik Entreprenader, Kanseito Logistics Consulting, Sekinin Bemanning, Nordic Competence Search och Adlog. Alla skulle hamna under samma grafiska parasoll. 

Enhetlig logotypdesign
Fem logotyper med samma identitet i formspråket

Design av en företagsprofil som är anpassbar för olika namn och placeringar

Alla företag hade som sagt redan egna logotyper. Och de nya logotyperna skulle synas på visitkort, brevpapper, tidningsannonser, vepor, bilar, containrar såväl som pennor. Detta krävdes en hel del ”filtrering” för att skala ner logotypernas komponenter och hitta en enkel och tydlig design för logotyperna. 

Visitkortsdesign
Visitkort kan också vara reklambudskap

Att hitta rätt stil för en enhetlig grafisk profilering

Det är en spännande utmaning att granska så många olika företags logotyper och stilar, och försöka hitta gemensamma nämnare. Det kan röra sig om typsnitt, färger och symboler. I detta fall fanns det lite av alla de delarna. Cirkeln med ”lådor”, grå och röd färg samt typsnittet Trade Gothic fick stå till grund för en ny enhetlig grafisk profil. 

Design av dokumentfolder
Exempel på hur logotyp och bildspråk kan kännas igen på olika medier.

Samma formspråk trots olika namn

Genom en konsekvent användning av logotyperna, när det gäller formspråk, färger och typsnitt blir det tydligt att avsändaren är densamma, även om namnet på logotypen är Sekinin eller Logent. 

Grafisk manual
En grafisk profilmanual hjälper företag att behålla en enhetlig visuell kommunikation.

En profilmanual för att stödja varumärkets hantering

Framförallt lite större företag har stor nytta av en grafisk manual, eller profilmanual. Logent har idag ca 3000 anställda och även om de flesta av dem inte kommer att vara direkt inblandade i någon form av grafisk produktion, så kan man räkna med att det under årens lopp kommer vara ett flertal inblandade. Någon kanske behöver kontakta en annonsavdelning på en dagstidning för annonsering. Någon annan blir ansvarig för att ordna bildekaler till företagets bilar. 

Behöver du design av företagsprofil?

I januari 2020 registrerade jag mitt eget företag för att kunna bedriva varumärkesbyggande tjänster. Det innefattar strategier för ett företags marknadsföring. Men även grafisk design av logotyper, trycksaker, webbplatser och allt som behövs för att kunna kommunicera företagets berättelse. 

Skrivet av Pepe

ÄR DU NYFIKEN PÅ MER?

Ta en kontakt

Skicka ditt telefonnummer eller din e-postadress och skriv gärna en rad om vad det gäller så kontaktar jag dig så snart jag kan.
kontakt

Fler blogginlägg

Här visas artiklar och referensjobb från vår blogg.
crossmenuarrow-right